Cynamonowe krewetki słodko-pikantne

Świeże krewetki oprószone cynamonem podawane na warzywach słodko pikantnych.

krewetki:16 – 20 pcs. 0,5kg (20szt) papryka zielona
cynamon 2/3 łyżeczki biała rzodkiew
papryczka chili 1szt czerwona cebula
olej 50ml (1/3 szklanki) marchew
czosnek 2 – 3 ząbki sos Madziarów Folwark
sos rybny 50 – 70ml limonka
cukier 1 łyżeczka świeża kolendra
cukinia

Krewetki oczyszczamy, jeśli istnieje taka potrzeba, następnie płuczemy i osuszamy.

Oczyszczone krewetki oprószamy równomiernie cynamonem oraz cukrem, polewamy olejem oraz sosem rybnym, dokładnie mieszamy.

Papryczkę chili pozbywamy gniazda nasiennego ( można pozostawić pestki, jeśli lubimy bardzo pikantne), oczyszczoną papryczkę drobno siekamy, dodajemy do krewetek.

Czosnek, obieramy a następnie przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do krewetek. Krewetki wraz ze wszystkimi składnikami jeszcze raz dokładnie mieszamy by wszystkie przyprawy dobrze się połączyły.

Doprawione krewetki odstawiamy do lodówki na ok. 2h.

Zamarynowane krewetki smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu po ok. 2min z każdej strony, krewetki muszą zmienić barwę z szarej na różową.

Wszystkie warzywa po uprzednim oczyszczeniu kroimy w julien.

Do warzyw ścieramy skórkę z limonki (tylko cienką zieloną warstwę), wyciskamy sok z ½ limonki, dodajemy sos Folwark, wszystko dokładnie mieszamy.

Gorące krewetki podajemy na warzywach w sosie, dekorujemy świeżą kolendrą oraz limonką.

Smacznego !