Köfte z mielonej wołowiny

Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh i Sosem kebab – gyros Folwark®  

Köfte: Tabouleh:
150 g mielonej wołowiny 1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
2 łyżki gęstego jogurtu 1 pokrojony w drobną kostkę pomidor
1 mała posiekana cebula 3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 ząbek czosnku posiekanego sok z 1/2 cytryny
1 łyżka bułki tartej garść posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka kuminu garść posiekanej mięty
1/2 łyżeczki sumaku 2 – 3 łyżki oliwy
garść posiekanej natki pietruszki sól, pierz
garść posiekanej mięty
sól, pieprz

Köfte: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie.

Tabouleh: kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh i Sosem kebab – gyros Folwark®. 

Autorem przepisu jest Creative Food Corporation (http://creativefoodcorporation.pl/)