Domowy hamburger z wołowiny

hamburger web

wołowina 450 g                                            

ser żółty Chedar

ciabatta 3 szt

rukola

czerwona cebula

pomidor,

świeży ogórek

 

1 żółtko

1 cebula,

masło

sól, pieprz,

kolendra (ziarna)

olej

sos hamburgerowy Folwark ®

Wołowinę zmielić dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i żółtko. Wymieszać. Doprawić rozdrobnioną w moździerzu kolendrą, pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszać. Z przygotowanego mięsa formować kotlety. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i ułożyć na niej przygotowane hamburgery, zmniejszyć ogień i smażyć w zależności od grubości kotletów od 3-5 minut z każdej strony.

Ciabattę kroimy, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni a następnie na ciepłą ciabatte układamy: na jedną część plasterek sera i przygotowane hamburgery a na drugą warzywa w dowolnej kolejności i ilości. Całość traktujemy sosem hamburgerowym Folwark.

                                                                                           Smacznego!