Skrzydełka w zalewie octowej

1 kg skrzydełek z kurczaka

1 kostka bulionowa

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

Składniki na zalewę
3 szklanek wody

1/2 szklanki octu

2 łyżki ketchupu

1,5 łyżki soli

2,5 łyżki cukru

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

Skrzydełka ugotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej lub z rosołu;) mięso obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju i wkładamy do miski. Przygotowanie zalewy wszystkie składniki dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Skrzydełka zalewamy gorącą zalewą. Dobre są już po dwóch dniach. Podajemy z chlebkiem dosłownie pyszne. Dobrym pomysłem było wykorzystanie ketchupu Premium do zalewy.

Ugotowany makaron odcedzam i łączę z sosem. Podałam z pulpecikami oblanymi sosem barbecue, pyszota:)