Köfte z mielonej wołowiny
Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh i Sosem kebab – gyros Folwark®
Köfte: | Tabouleh: |
150 g mielonej wołowiny | 1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu |
2 łyżki gęstego jogurtu | 1 pokrojony w drobną kostkę pomidor |
1 mała posiekana cebula | 3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę |
1 ząbek czosnku posiekanego | sok z 1/2 cytryny |
1 łyżka bułki tartej | garść posiekanej natki pietruszki |
1 płaska łyżeczka kuminu | garść posiekanej mięty |
1/2 łyżeczki sumaku | 2 – 3 łyżki oliwy |
garść posiekanej natki pietruszki | sól, pierz |
garść posiekanej mięty | |
sól, pieprz |
Köfte: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie.
Tabouleh: kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh i Sosem kebab – gyros Folwark®.
Autorem przepisu jest Creative Food Corporation (http://creativefoodcorporation.pl/)