Tuńczyk w sosie barbecue
Soczysta polędwica z tuńczyka marynowana w sosie barbecue.
Polędwica z tuńczyka 2 steki – każdy o wadze ok 200g | Rozmaryn świeży |
Sos BBQ Folwark 100g | Tymianek świeży |
Woda mineralna lub przegotowana wystudzona 50 – 70ml | Czosnek 2-3 ząbki |
Olej rzepakowy 30ml (około 2 łyżki) | Sól |
Kolendra w ziarnach 1łyżeczka | Cukier |
Szparagi zielone 500g | Pomidorki koktajlowe ok 100g |
Masło 100g |
Kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do sosu, wszystko dokładnie mieszamy.Do miseczki wlewamy sos BBQ, wodę oraz olej, wszystko dokładnie mieszamy, aby dobrze się połączyło.
Połowę powstałej marynaty nakładamy na steki z tuńczyka, z każdej strony, odstawiamy na ok 1-2h do lodówki. Pamiętajmy, aby steki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki przed smażeniem, powinny mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej.
Szparagi w zależności od ich jakości lub naszych preferencji obieramy lub też nie, następnie odłamujemy twarde końcówki. Oczyszczone szparagi wrzucamy na gorącą osoloną wodę z dodatkiem cukru, gotujemy ok 3-4min.
W małym rondelku klarujemy masło z dodatkiem łyżki oleju, dodajemy świeże zioła: gałązkę rozmarynu, kilka gałązek tymianku oraz lekko przygnieciony czosnek – wszystko gotujemy kilka minut.
Zamarynowane steki z tuńczyka grillujemy po około 2min z każdej strony.
Grillowanego tuńczyka odkładamy na talerz, aby chwile odpoczął, smarujemy go po wierzchu pozostałą częścią przygotowanej wcześniej marynaty.
Na patelnie wlewamy przygotowane wcześniej masło ziołowe, wrzucamy pomidorki koktajlowe oraz ugotowane szparagi, przesmażamy wszystko na wysokiej temperaturze ok 2-3min.
Sposób podania:
Na talerzu układamy gorące szparagi, delikatnie przesmażone pomidorki oraz grillowany stek z tuńczyka w sosie BBQ. Dekorujemy cytryną oraz świeżymi ziołami.