Skrzydełka w zalewie octowej
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 kostka bulionowa 1 jajko |
bułka tarta
olej do smażenia |
Składniki na zalewę | ||
3 szklanek wody
1/2 szklanki octu 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki soli 2,5 łyżki cukru |
1 cebula
2 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe |
Skrzydełka ugotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej lub z rosołu;) mięso obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju i wkładamy do miski. Przygotowanie zalewy wszystkie składniki dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Skrzydełka zalewamy gorącą zalewą. Dobre są już po dwóch dniach. Podajemy z chlebkiem dosłownie pyszne. Dobrym pomysłem było wykorzystanie ketchupu Premium do zalewy.
Ugotowany makaron odcedzam i łączę z sosem. Podałam z pulpecikami oblanymi sosem barbecue, pyszota:)