Mini kebaby ma patyku
wołowina zmielona ( karczek wołowy)
rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta pietruszka świeża drobno posiekana szczypta sól do smaku jajko 1 szt bułka tarta do obtoczenia kebabów sos czosnkowy Folwark |
pieczarki 300 g ( starte na tarce)
tymianek świeży drobno posiekany szczypta pieprz ziołowy szczypta papryka ostra pół łyżeczki bułka tarta 2 łyżki olej do smażenia pieczywo |
Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach. Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni, dodajemy do mięsa ostudzone. Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie (ma być spęczniała ). Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce. Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor (muszą się usmażyć). Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem.