Grillowane Kalmary

Grillowane kalmary podane w ciabatcie z liśćmi rukoli, karmelizowaną cebulą, pomidorkami i Dressingiem 1000 wysp Folwark®

[ezcol_1half class=”1/2, 1/2″]

150g świeżego kalmara

1 ciabatta

1 łyżeczka siekanego chilli

2 średnie cebule czerwone

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

[/ezcol_1half][ezcol_1half_end]

1 łyżka natki pietruszki

2 łyżki cykru

4 pomidorki cherry

1 garść rukoli

sól, pieprz z młynka

[/ezcol_1half_end]

Chilli, natkę, czosnek i przyprawy mieszamy w misce z oliwą i nacieramy nimi oczyszczonego kalmara. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jednocześnie cukier oraz czerwoną cebulę. Smażymy do momentu, gdy cukier się skarmelizuje a cebula zmięknie. Zamarynowanego kalmara grillujemy po obu stronach a następnie kroimy w paski. Podgrzaną w piekarniku ciabattę przekrawamy wzdłuż. Smarujemy sosem obie części, kładziemy liście rukoli, cebulę, kalmary i pomidorki cherry. Polewamy Dressingiem 1000 wysp Folwark® tyle, ile lubimy.

Smacznego!

Autorem przepisu jest Jakub Banach, Szef Kuchni warszawskiej Restauracji-Winiarni „Kotłownia” www.winiarnia-kotlownia.pl