Grillowane Kalmary
Grillowane kalmary podane w ciabatcie z liśćmi rukoli, karmelizowaną cebulą, pomidorkami i Dressingiem 1000 wysp Folwark®
[ezcol_1half class=”1/2, 1/2″]
150g świeżego kalmara
1 ciabatta
1 łyżeczka siekanego chilli
2 średnie cebule czerwone
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
[/ezcol_1half][ezcol_1half_end]
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki cykru
4 pomidorki cherry
1 garść rukoli
sól, pieprz z młynka
[/ezcol_1half_end]
Chilli, natkę, czosnek i przyprawy mieszamy w misce z oliwą i nacieramy nimi oczyszczonego kalmara. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jednocześnie cukier oraz czerwoną cebulę. Smażymy do momentu, gdy cukier się skarmelizuje a cebula zmięknie. Zamarynowanego kalmara grillujemy po obu stronach a następnie kroimy w paski. Podgrzaną w piekarniku ciabattę przekrawamy wzdłuż. Smarujemy sosem obie części, kładziemy liście rukoli, cebulę, kalmary i pomidorki cherry. Polewamy Dressingiem 1000 wysp Folwark® tyle, ile lubimy.
Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Banach, Szef Kuchni warszawskiej Restauracji-Winiarni „Kotłownia” www.winiarnia-kotlownia.pl