Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw
1/2 kapusty pekińskiej
2 łyżki oliwy sól do smaku 1 cebula 1 papryka czerwona 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark 1 łyżka ketchupu łagodnego |
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do gyrosa 100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu |
Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy. Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.
Następnie wykładamy warstwę mięsną. Przykrywamy znów warstwą z kapusty. Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.